Mnogi nas sprašujete glede SPF izdelkov, ki vsebujejo naravne filtre za zaščito pred škodljivim UV sevanjem, zato smo se odločili na to temo zapisati nekaj naših misli in strokovno mnenje dr. Tanje Kveder, univ. dipl. ing. kem., ki je tudi vodja razvoja in raziskav pri ANAYI.

Vedeti moramo, da je vsaka porjavelost, tudi najmanjša, poškodba kože zaradi UV sevanja. Porjavelost ima torej svojo ceno, pretiravanje oz. nezaščitenost pa resne posledice, saj vodi v nastanek raka in to ne samo kožnega melanoma. Vsako izpostavljenost kože soncu ali umetnemu UV v solarijih, si koža zapomni za vedno. Škodljivi učinki se namreč seštevajo oz. nalagajo skozi celo življenjsko obdobje!

Zato ni presenetljivo, da opažamo tudi vedno več alergij, posebno v zvezi s kemičnimi UV filtri. Lahko je to alergija na filter sam ali pa se pojavi kot posledica reakcije z določenimi sestavinami proizvodov, ki jih mažemo na kožo. Kemični filtri namreč prodirajo v kožo, toda škodljivost ni nujno vidna takoj v obliki neke kožne reakcije (oteklina, rdečica, izpuščaji, mozolji ipd). Vse skupaj je lahko zelo “hinavsko” in se pokaže šele po določenem času, pa še vemo ne, da je to prav reakcija na kemične UV filtre.

Nekateri naravni izdelki, predvsem olja, vsebujejo naravne UV filtre. ? Najbolj pa so razširjeni izdelki, ki nudijo mehansko zaščito. To sta titanov dioksid in cinkov oksid.

Namig: Dobro preverite vse podatke na embalaži, da izdelek ne vsebuje delcev v nano velikostih. Dejstvo namreč je, da tako majhni delci prosto prodirajo skozi celično membrano v celico. Ni še veliko znanega, kaj nano delci manjši od 100 povzročijo v celicah; lahko naredijo tudi marsikaj slabega. Pri kvalitetnejši kozmetiki je običajno podatek o velikosti delcev zapisan na embalaži.

Za nekatera spodaj našteta naravna olja je znano, da vsebujejo zaščitni faktor, vendar je potrebno opozoriti, da se nanje ne smemo povsem zanašati. SPF-i manjši od 10 so namreč prenizki, da bi zagotovili zadostno zaščito, so pa to odlični dodatki v izdelkih, ki vsebujejo mehanska filtra titanov dioksid ali cinkov oksid, saj istočasno tudi negujejo kožo.

  • malinovo olje SPF 28 – 50
  • olje pšeničnih kalčkov SPF 15
  • avokadovo olje SPF 15
  • lešnikovo olje SPF 15
  • kokosovo olje SPF 8
  • konopljino olje SPF 6
  • olje makadamije SPF 6
  • mandljevo olje SPF 5

Običajno vsem tem oljem dodajajo še vitamina E in A, hialuronsko kislino ali njene derivate in druge sestavine, ki izdatno negujejo in vlažijo kožo ter zmanjšujejo škodljive posledice oksidativnih procesov zaradi UV sevanja. Vendar, kot rečeno, sama olja niso zadostna zaščita pred UV sevanjem. Zato izbirajte izdelke, ki vsebujejo primerno zaščito (SPF vsaj 20, še bolje 30) s kombinacijo učinkovith naravnih filtrov. ?

 

Kako in koliko SPF kreme je potrebno nanesti? ⛱ ? ?

Najbolje je najprej opraviti nego obraza in telesa z naravnimi ANAYA izdelki, malo počakati, da se vse vpije in na koncu nanesti kremo s SPF. Ta je lahko tudi obarvana. Vse SPF kreme in/ali olja bogato nanašamo na kožo. Po vsakem kopanju je postopek potrebno ponoviti. Tudi če se ne kopamo, je pri daljšem izpostavljanju soncu potrebno zaščito pogosto obnavljati. Na tak način koži dodajamo in ohranjamo njeno vlažnost, jo odlično nahranimo in zaščitimo.

Namig: Anayina učinkovita nega po izpostavljanju soncu je kombinacija kreme DERMALAN in suhega olje LOTUS. Tudi za majhne otroke!

 

Sončen pozdrav in uživajte v poletju ?

? Vaša Anaya